Żona zrobiła te paszteciki z 3 tanich składników. Chrupią, mają kremowy farsz i znikają pierwsze ze stołu
Lista zakupów od żony była krótka: serek wiejski, szpinak i ciasto francuskie. Gdy wróciłem do domu, myślałem, że skończy się na jakiejś banalnej kolacji. A ona wyczarowała z tego te pyszne paszteciki. Zaskoczyło mnie, że z tak prostych składników można zrobić coś tak genialnego.
Jak zrobić paszteciki z serka wiejskiego i szpinaku?
Największym wyzwaniem przy tym farszu jest pozbycie się nadmiaru wody, którą zawiera zarówno szpinak, jak i serek wiejski. Dlatego żona zawsze dokładnie je odsącza. To najważniejszy krok, by farsz był gęsty i kremowy, a ciasto francuskie po upieczeniu pozostało idealnie chrupiące i listkujące, a nie rozmoknięte.
Ważne jest, aby pracować z bardzo zimnym ciastem francuskim i wkładać je do mocno rozgrzanego piekarnika. Ten szok termiczny sprawia, że woda zawarta w maśle gwałtownie paruje, tworząc w cieście setki cienkich, chrupiących warstw. Równie istotne jest, aby farsz, którym nadziewamy ciasto, był całkowicie ostudzony. Gorące nadzienie rozpuściłoby masło w cieście jeszcze przed pieczeniem i zamiast chrupiących pasztecików wyszedłby zakalec.
Zamiast serka wiejskiego możesz użyć ricotty, która jest jeszcze bardziej kremowa. Dla wyrazistszego smaku, do farszu warto dodać odrobinę sera feta lub startego parmezanu, które wprowadzą przyjemną, słoną nutę.
Przepis: Paszteciki ze szpinakiem i serkiem wiejskim
Błyskawiczne i chrupiące paszteciki z kremowym, zielonym nadzieniem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- schłodzonego ciasto francuskie
- 200 g serka wiejskiego
- 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPiekarnik rozgrzej do 200°C. Serek wiejski odsącz na sicie. Szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, najłatwiej wykorzystać do tego sitko z drobnymi otworami lub gazę. W misce połącz serek ze szpinakiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Formowanie pasztecikówCiasto francuskie rozwiń i przekrój na kwadraty o boku ok. 8-10 cm. Na środku każdego kwadratu nałóż porcję farszu. Złóż ciasto po przekątnej, tworząc trójkąt, i dokładnie zlep brzegi za pomocą widelca.
- PieczenieKażdy pasztecik ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij wierzch nożem. Piecz przez około 20 minut, aż będą ładnie wyrośnięte i złociste.
Z czym podać takie paszteciki?
Paszteciki są pyszne same w sobie, prosto z piekarnika. Ich maślany smak i kremowe nadzienie idealnie komponują się z lekkimi, orzeźwiającymi dipami.
- Sos czosnkowy – jego kremowa konsystencja i ostry smak idealnie komponują się z delikatnym farszem. Prosty sos na bazie jogurtu greckiego i czosnku dodaje całości lekkości i orzeźwiającego charakteru, równoważąc maślany smak ciasta.
- Barszcz czerwony – to nie sos, a partner idealny, zwłaszcza jeśli robisz je na święta. Jego intensywna kwasowość i ziemisty smak genialnie przełamują maślany smak ciasta francuskiego i bogactwo farszu.
- Sos pomidorowy – świeży, lekko kwaśny sos na bazie pomidorów (jak salsa lub prosty dip pomidorowy) to idealny, orzeźwiający kontrast. Soczystość pomidorów i aromat ziół dodają przekąsce lekkości i śródziemnomorskiego charakteru.
- Dip miodowo-musztardowy – to elegancki i wyrazisty dodatek. Słodycz miodu idealnie balansuje ostrość musztardy, a całość świetnie komponuje się z delikatnym, serowym farszem. Taki sos dodaje pasztecikom charakteru.